
Formarea profesională a adulților
Cu toții am auzit de formarea profesională și mai ales de importanța acesteia, dar atunci când vine vorba de cadrul legal, nu toată lumea cunoaște detaliile acesteia. Prin acest articol, ne propunem să aducem mai multă claritate legat de formarea profesională și aspectele legislative.
Astfel, mai jos găsești informații despre:
1. Scopul programelor de formare profesională
2. Cum se poate realiza formarea profesională?
3. Cine poate organiza cursuri de formare profesională?
4. Care sunt etapele formării profesionale?
5. Ce înseamnă un curs autorizat/acreditat?
6. Tipuri de cursuri autorizate
7. Certificatul de calificare profesională și certificatul de absolvire
1. Scopul programelor de formare profesională
Furnizorii de formare profesională organizeaza programele de formare profesională pentru:
- ocupații, meserii, specializări și profesii, denumite în continuare ocupații, cuprinse în Clasificarea ocupațiilor din România – C.O.R.,
- obținerea de competente comune/cheie (competente digitale – utilizare calculator, competente lingvistice – limbi straine, competente antreprenoriale, comunicare etc.)
- obținerea de competente in diferite domenii de activitate (management, vânzări, IT&C, servicii, sănătate, frumusețe, transporturi, turism etc.)
2. Cum se poate realiza formarea profesională?
Formele de realizare a formării profesionale a adulților sunt:
- cursuri organizate de furnizorii de formare profesională;
- cursuri organizate de angajatori în cadrul unităților proprii;
- stagii de practică și specializare în unități din țară sau din străinătate;
- alte forme de pregătire profesională.
3. Cine poate organiza cursuri de formare profesională?
Conform OUG 129/2000, formarea profesională a adulților se poate realiza, de persoane fizice sau persoane juridice, de drept public sau privat, stabilite în România, în statele membre ale Uniunii Europene sau în statele aparținând Spațiului Economic European, indiferent de forma juridică de organizare a acestora, denumite în continuare furnizori de formare profesională.
4. Care sunt etapele formării profesionale?
Fie ca vorbim de cursuri autorizate sau nu, formarea profesională a adulților cuprinde:
- Formarea profesională inițială care asigură pregătirea necesară pentru dobândirea competențelor profesionale minime necesare pentru obținerea unui loc de muncă.
- Formarea profesională continuă este ulterioară formării inițiale și asigură adulților fie dezvoltarea competențelor profesionale deja dobândite, fie dobândirea de noi competențe.
5. Ce înseamnă un curs autorizat/acreditat?
Programele de formare profesionala finalizate cu certificate de calificare sau de absolvire cu recunoaștere națională sunt organizate de Furnizorii de formare profesională a adulților, autorizați în condițiile OUG 129/2000.
Autorizarea furnizorilor de formare profesională se face, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de reînnoire.
Autorizația se acordă pentru fiecare dintre ocupațiile/calificările/competențele-cheie/competențele transversale pentru care furnizorii de formare profesională organizează programe de formare profesională.
6. Tipuri de cursuri autorizate
Formarea profesională a adulților se organizează prin programe de inițiere, calificare, recalificare, perfecționare, specializare, definite astfel:
- inițierea reprezintă dobândirea uneia sau mai multor competențe specifice unei calificări conform standardului ocupațional sau de pregătire profesională;
- calificarea, respectiv recalificarea, reprezintă pregătirea profesională care conduce la dobândirea unui ansamblu de competențe profesionale care permit unei persoane să desfășoare activități specifice uneia sau mai multor ocupații;
- perfecționarea, respectiv specializarea, reprezintă pregătirea profesională care conduce la dezvoltarea sau completarea cunoștințelor, deprinderilor sau competențelor profesionale ale unei persoane care deține deja o calificare, respectiv dezvoltarea competențelor în cadrul aceleiași calificări, dobândirea de competențe noi în aceeași arie ocupațională sau într-o arie ocupațională nouă, dobândirea de competențe fundamentale/cheie sau competențe tehnice noi.
Formarea profesională a adulților se organizează în mod distinct pe niveluri de pregătire, profesii, ocupații, meserii și specializări.
7. Certificatul de calificare profesională și certificatul de absolvire
La finalizarea programelor de formare profesională participantii susțin examene de absolvire.
În funcție de tipul programului și de formele de realizare a formării profesionale, furnizorul de formare profesională autorizat poate elibera următoarele tipuri de certificate:
a) certificat de calificare profesională pentru cursuri de calificare sau recalificare și pentru ucenicie la locul de muncă,;
b) certificat de absolvire pentru cursuri și stagii de inițiere, precum și pentru cursuri și stagii de perfecționare sau de specializare.
Certificatele de calificare profesională și de absolvire poartă antetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și al Ministerului Educației și au regimul actelor de studii. Acestea se eliberează însoțite de suplimentul descriptiv, în care se precizează competențele profesionale dobândite.
Formarea profesională a adulților, finalizată cu certificate de calificare sau de absolvire cu recunoaștere națională, face parte din sistemul național de educație.
Participarea la orice tip de program de formare profesională este un mare beneficiu pentru dezvoltarea ta profesională și personală!
Pe platforma academiadecursuri.com găsești atât CURSURI AUTORIZATE cât și ALTE TIPURI DE CURSURI!
Informațiile din acest articol au fost preluate din Ordonanta nr 129/2000, privind formarea profesionala a adultilor, republicata.